tisdag 15 februari 2011

Semloor

Tänkte bjuda er på ett väldigt enkelt recept på semlor, om ni blir sugen på att baka såhär innan fettisdag.

Ca. 16-20 st.

75g smör
3dl mjölk
3/4dl strösocker
1krm salt
1-2tsk kardemumma (tycke och smak)
1 ägg
25g jäst för söta degar
ca 9dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver

Till pensling:
1 uppvispat ägg

Smält smöret. Häll i mjölk och låt blandningen bli fingervarm. Tillsätt socker, salt, kardemumma och ägg.
Dela jästen i en bunke och häll degspadet över. Rör till jästen lösts sig.
Tillsätt det mesta av mjölet blandat med bakpulver. Artbeta till smidig deg.
Låt jäsa ca 40 minuter.
Ta upp degen, forma runda bullar i önskad storlek.
Jäs på en plåt täckt med bakplåtspapper i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla med ägg och grädda mitt i ugnen ca 8-10 minuter.

Fyllning:
jag brukar blanda mandelmassan med lite utav brödet och lite grädde. Toppa med mycket grädde och sikta över florsocker.

Ät och njut! :-)